/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dijous, 16 juliol de 2020 | 3a Època | Edició núm. 14.410 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

L'escultura de Laureà Dalmau va quedar torta, però poques hores després la brigada va reparar els danys FOTO: EL DIMONIL'escultura de Laureà Dalmau va quedar torta, però poques hores després la brigada va reparar els danys FOTO: EL DIMONI
: : Històries > Història del Pla de Ter | 16·04·2014

Danys a l’escultura de Laureà Dalmau inaugurada hores abans, el 14 d’abril

El Dimoni | El Punt Avui / Fotos: El Dimoni
L'escultura a Laureà Dalmau FOTOS: EL DIMONI

L’escultura a Laureà Dalmau FOTOS: EL DIMONI

L’estàtua en record del metge, polític durant la Segona República i escriptor gironí Laureà Dalmau i Pla, inaugurada dilluns -14 d’abril- a la plaça de l’Hospital de Girona, va patir una agressió al cap de poques hores. Segons el regidor de Seguretat, Mobilitat i Via pública de l’Ajuntament de Girona, Joan J. Alcalà, dimarts -15- a la matinada un indigent va pujar a l’escultura i va fer que es torcés.

El regidor gironí descarta que l’acte fos un atac intencionat i maliciós per malmetre l’estàtua, que és obra de Tomàs Pons i que ha estat donada a la ciutat per la família Dalmau. Alcalà afirma que l’escultura es va torçar de la base perquè el ciment que l’afermava encara no estava prou sec. L’obra, de bronze i situada davant de la Casa de Cultura de Girona, va quedar torta i es movia.

Dimarts -15- mateix, la brigada municipal va fer les reparacions necessàries per estabilitzar de nou l’escultura i la van protegir amb tres tanques, que es retiraran quan el ciment ja estigui sec.

Laureà Dalmau i Pla

Laureà Dalmau i Pla (Agullana, 1886 – Girona, 1969) va ser un metge, escriptor i polític català. Era fill del forner del poble i estudià el batxillerat a Girona. Un cop llicenciat en medicina, va exercir un temps a Vilajuïga i s’establí a Girona, alhora que també es va dedicar a la literatura, va participar en Jocs Florals, va militar al Centre Nacionalista Republicà i va publicar poemes al setmanari Catalanitat (1910-1911), fundat per ell amb Miquel de Palol i Felip. Va col·laborar en publicacions com Armonia, L’Escena Catalana, Revista Catalana i Ofrena. Des del 1931 va militar a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), partit amb el qual va ser escollit diputat per Girona a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1932, juntament amb el futur alcalde Pere Cerezo i Hernáez. Va ser un dels ponents de l’Estatut de Núria. Durant la Guerra Civil Espanyola fou director de l’Hospital Santa Caterina de Girona. En acabar la guerra va marxar cap a l’exili, del que va tornar el 1949. Era el pare de Francesc Dalmau i Norat, resistent antifranquista i també diputat al Parlament de Catalunya.

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)