/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
divendres, 21 octubre de 2016 | 3a Època | Pla de Ter (Gironès)
Print Friendly

Els mil i pico

: : Paulo Freire El col·lectiu Dones de Sant Narcís convida a tastar els seus cursos del Centre cívic Amb el canvi de mes, torna la quotidianitat alterada pels mesos d'estiu. El col·lectiu de Dones de Sant Narcís ha preparat -pel dijous 8 de setembre-, una presentació i primera presa de contacte dels cursos i tallers que el col·lectiu durà a terme en la programació que ha de començar en el Centre cívic del…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Diversos autors, Història del Gironès, Diputació de Girona, Girona 2002, 901 p.Diversos autors, Història del Gironès, Diputació de Girona, Girona 2002, 901 p.
: : Històries > Història del Pla de Ter | 01·09·2003

Crítica a «Història del Gironès».
Les peculiaritats d’una comarca

Marc Sureda |

El tercer volum de la sèrie d’Història de les Comarques Gironines representa eminentment, com els seus antecessors dedicats a l’Alt Empordà i al Pla de l’Estany, un esforç de síntesi que permet oferir en un mateix volum les grans línies històriques de la comarca en una visió no pas per breu superficial, i a més amb una excel·lent eina per a aprofundir-hi: l’esplèndida bibliografia comentada. Però no és una síntesi qualsevol: són, en tot cas, diverses síntesis juxtaposades. Per més que puguem estar familiaritzats amb la recerca històrica, una obra d’aquest tipus (i amb aquest títol) no pot deixar, encara que sigui instintivament, d’agitar davant nostre la vella falàcia de la història total. Qualsevol cosa que es volgués assemblar a aquest fals desideratum hauria de passar, almenys, per una integració absoluta de totes les seves parts sota la revisió d’un sol autor o equip i sota un únic enfocament; i això encara és més difícil de fer (i amb més perill de distorsió) quan parlem de línies cronològiques de gran abast. L’organització del volum és doncs radicalment diferent de la que esperaria trobar-hi un delerós de la uniformitat, la qual, en aquest cas i per altra banda, no és gens desitjable; així ho adverteixen els autors, de fet, en la introducció.

Els diferents períodes històrics (en una periodització que procedeix de la recerca i no al revés) són visions diacròniques de vocació generalista, coordinades i vertebrades per especialistes (X. Terrades per la Prehistòria; X. Alberch i J. Burch pel món antic; E. Mallorquí per a l’època medieval –785-1348-; M. Ferrer per al període 1348-1714; J. Quer per a l’etapa 1714-1874; i R. Doll per al món contemporani d’ençà de 1874), amb la col·laboració puntual d’investigadors en relació a temes monogràfics. Això converteix el treball en un punt de trobada de diverses fonts mètodes, interessos i enfocaments, premissa des de la qual es comprenen les diferències entre els capítols pel que fa, per exemple, a la prioritat temàtica. Genèricament, és gairebé tòpic fer notar (i aquesta reflexió no manca pas en la introducció del volum) les peculiaritats de la comarca del Gironès, que, en aquest cas més que mai, fa ben palesa la seva condició de divisió administrativa i poc més. El pes innegable, segons com aclaparador però en tot cas inevitable, de la ciutat de Girona en aquesta síntesi és l’únic fet històric i físic gairebé constant que dóna coherència al llarg del temps a aquesta demarcació, entesa en sentit ampli com a hinterland ric i variat de la ciutat.

El títol d’aquesta obra, doncs, en realitat a imatge i semblança de la majoria dels títols, tot i ser vistós i absolutament necessari resulta que és el més enganyós del volum: potser en diríem «síntesis dels grans períodes històrics de la ciutat de Girona i dels territoris que formen part de l’actual comarca del Gironès». El lector, com el qui escriu, preferirà mil vegades més la solució sàviament emprada.

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)