/Les hortes
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
divendres, 27 gener de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.335 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Les hortes > Les hortes al dia :: Pla especial de les Hortes | 16·09·2006

Creació de la comunitat de regants de la Monar

Darnés / Feliu |

Després de la protecció, mitjançant diferents figures urbanístiques, del Parc de les Deveses de Salt i les Hortes de, per part dels Ajuntaments de Salt i Girona, es fa palesa la necessitat d’una comunitat de regants, que pugui gestionar, de comú acord amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), els recursos hídrics necessaris per a dur-hi a terme l’activitat d’horta.

La columna vertebral, el referent, i l’element estructurador d’aquesta rica plana agrícola, la sèquia, ha vist durant segles com les seves aigües han permès convertir aquests terrenys del marge dret del curs mitjà del Ter, en un fèrtil espai agrícola, a tocar de nuclis importants i densament poblats, com són Salt, Girona i altres municipis de la comarca. Tanmateix, la gestió del seu cabal, antigament regulada i durant molts anys coneguda sense excepció per tots els usuaris, ha esdevingut confusa en les darreres dècades, al ritme que els antics menarons propietaris i usuaris en general, han anat abandonant, en alguns sectors, les activitats agrícoles. Així mateix, amb l’arribada de nous hortolans, moltes de les normes, fossin «tàcites» o bé formals, han anat quedant oblidades amb el pas del temps. Els antics acords existents, els polèmics drets històrics d’ús de l’aigua per part de fàbriques i d’agricultors, i un extens marc legal en part obsolet, han de deixar pas a una diàfana, moderna i actualitzada normativa que garanteixi la disponibilitat d’aquest recurs, mitjançant uns estatuts acceptats per tothom i adaptats als usos actuals dels regadius de la sèquia.

Es fa, doncs, necessària, la constitució, de comú acord dels usuaris i propietaris, d’una Comunitat de Regants, amb la finalitat de facilitar el subministrament d’aigua indispensable per a continuar desenvolupant l´activitat d´horta a la zona. Una activitat que, tan l’Ajuntament de Salt com el de Girona, estan disposats a afavorir i convençuts que s’ha de mantenir. Malgrat les reticències d’alguns propietaris del sector de, que preferirien veure aquests terrenys com a zona urbanitzable, aquesta no és la intenció del consistori, el qual va aprovar, per unanimitat, el Pla especial de les Hortes de, que «blinda» i garanteix, la protecció de l’espai. En aquest sentit, regular i garantir el cabal de la sèquia és una evident millora per totes les parcel·les de les hortes, i no fa més que augmentar-ne el seu valor; un valor paisatgístic, agrícola, ambiental i també econòmic.

Així doncs, els Ajuntaments de Salt i de Girona, integrants amb altres propietaris de la comissió creada fruit de la primera trobada, fan seus els estatuts d’aquesta futura comunitat de regants, sortits de l’intensa feina de mesos de reunions i treball, d’acord amb els criteris de l’ACA del Departament de Medi Ambient i Habitatge, i impulsen el vot afirmatiu en la votació (proporcional a la superfície parcel·lària) al qual se sotmetran el proper 4 d’octubre a les 19 h al Teatre de Salt, on s’han convocat tots els propietaris.

Esperem, doncs, que aquest sigui l’inici d’un vital i transcendent pas endavant per al futur de les Hortes de la sèquia, un espai que entenem que ha de ser protegit perquè la presència i activitat humana continuïn mantenint aquest paisatge agrícola que és un veritable patrimoni històric de Salt i de Girona. [Diari de Girona]

Gerard Darnés i Ponç Feliu són tinents d’alcalde de Medi Ambient de Salt i Girona

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)