/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimarts, 30 maig de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.458 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Opinió > El Dimoni de la fàbrica :: Sebas Parra | 06·09·2017

Pel que fa a la cooperació internacional, també som la perifèria de la perifèria

Sebas Parra | Pla de Ter

La gent de Pla de Ter, gent de frontissa de mena, ja ho tenim per la mà. Som perifèria gironina des de fa més de mig segle i sabem ben bé què vol dir això. I estem avesats a viure carregant aquesta creu i entrenats a trampejar les conseqüències que se’n deriven. Un servidor, però, és nouvingut a terres eugenienques i no acaba d’acomodar-se. El mateix que suposo li passa a la gent de Girona o de ciutats i viles d’arreu quan passen de ser centre a perifèria. O a perifèria de la perifèria si parlem dels ajuts governamentals relacionats amb la cooperació internacional i l’educació pel desenvolupament, per exemple.

La grossa toca sempre a Barcelona

Fa uns dies l’ACCD (Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament) va fer pública la Proposta de Resolució de subvencions a projectes de cooperació al desenvolupament i d’educació per al desenvolupament per a l’any 2017. Subvencions que superen els 4.2000.000 €. Pel que fa als projectes proposats de subvencionar en l’apartat de cooperació al desenvolupament en figuren un total de 34 que reben 3.182.563,28 €: 32 d’entitats amb seu o delegació a Barcelona i els 2 restants a la perifèria del cap i casal, Sabadell i Cerdanyola del Vallès. I la mateixa tendència en relació als projectes d’educació per al desenvolupament: 22 projectes reben un total d’1.050.000 €: 20 d’entitats amb seu a Barcelona i 2 a la seva perifèria, l’Hospitalet de Llobregat i Terrassa.

El total de la convocatòria representa que d’un total de 56 projectes subvencionats amb 4.232.563,20 €, 52 els presenten entitats de Barcelona i només 4 entitats localitzades a la perifèria de Barcelona. 92,86% i 7,14% respectivament. 94,28% i 5,72% si parlem d’euros subvencionats. En aquest context els 4 projectes presentats per entitats gironines -SOARPAL d’Arbúcies i NouSol Associació Educativa de Girona amb una delegació a de Ter-, en l’apartat de cooperació al desenvolupament, i les gironines La Guerrilla Comunicacional i la Fundació Servei Gironí de Pedagogia Social (Ser.Gi), en l’apartat d’educació per al desenvolupament- formen part, tots ells, de la llista de projectes proposats de desestimar atès que no han superat la puntuació mínima exigible de 60 punts. Cap ha estat a l’alçada. La perifèria de la perifèria té això, no tenim pedigrí. I disculpeu la ironia.

Una república per canviar-ho tot

«Ser perifèria, i el Principat de Catalunya també ho és, comporta assumir propostes descentralitzadores (autonomia administrativa/independència) davant d’allò que tothom reconeix com a centre de decisió.» Als aires de la descentralització: Santa Eugènia de Ter, perifèria de Girona. Manel Mesquita a el Punt Diari del 30 de març de 1983… fa 34 anys. No diem, doncs, res de nou. Res. I, per tant, a prop de casa, a Pla de Ter, o arreu del món mundial, haurem de continuar treballant perquè les diverses barcelones còmodament instal·lades des de sempre a la taula dels centres de decisió assumeixen propostes veritablement descentralitzadores. Ben segur que la República catalana ens obrirà portes ara ben tancades, ens donarà més facilitats per canviar-ho gairebé tot. I, fins i tot, potser reconegui, al marge d’inútils retòriques a l’ús, el gran capital acumulat a les perifèries en matèria de cooperació internacional, de sensibilització i d’educació en els valors de la pau, la justícia i la solidaritat. A veure…

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)