/Poble
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
divendres, 24 març de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.391 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Feu clic damunt la imatge i podreu veure la darrera acta de l'Ajuntament eugenienc, l'acte formal d'incorporació a Girona
ARXIU: EL DIMONI
IL·LUSTRACIÓ: EL DIMONI manipulant l'antic segell municipal eugeniencFeu clic damunt la imatge i podreu veure la darrera acta de l'Ajuntament eugenienc, l'acte formal d'incorporació a Girona ARXIU: EL DIMONI IL·LUSTRACIÓ: EL DIMONI manipulant l'antic segell municipal eugenienc
: : Poble > Entre 4 rius :: Jaume Fabre | 07·09·2009

Conferència de Jaume Fabre sobre l’annexió del municipi de Santa Eugènia de Ter, vista avui

Joel Medir |

El passat dilluns -7 de setembre- va tenir lloc al Centre cívic de la conferència L’annexió del municipi de de Ter a la ciutat de Girona,vista des d’avui, de Jaume Fabre, inclosa en els actes programats de la Festa Major de.

Jaume Fabre i Fornaguera (1948) és llicenciat en Història Contemporània i Ciències de la Informació. Ha publicat diversos llibres, alguns sobre la nostra ciutat, com Girona entre quatre rius (1985) i Guies d’escultures al carrer (Itinerari a peu i amb cotxe), publicat el 1991.

A la mateixa taula del conferenciant vam poder contemplar una reproducció de l’emblemàtic . Cal destacar que durant l’acte s’anava projectant simultàniament un DVD, elaborat per les mestres i alumnes del Col·legi Groc (CEIP), sobre l’evolució de des que era poble fins a ser un barri més de Girona.

L’historiador primer va recordar l’ordre cronològic dels fets que van portar a la unió entre i Girona. També va esmentar les possibles causes de l’annexió; encara que en tot moment el conferenciant va demanar als assistents que en donessin el seu punt de vista i n’aportessin dades. Tot seguit va explicar les característiques que tenia el poble de antigament. Després va donar unes quantes raons per entendre els possibles interessos que van influir en la integració a la ciutat.

Can Ninetes es va omplir per escoltar Fabre FOTO: EL DIMONI

Finalment, va convidar tothom a reflexionar si es guanya o es perd amb el retorn a la independència dels barris que abans havien estat pobles, exemplificant-ho amb el cas de Salt. En aquest sentit va recordar la definició que va fer servir el seu gendre, estranger, per definir els canvis de tot tipus (arquitectònics, demogràfics, urbanístics, etc.) que observava quan anava de Salt fins el centre de Girona: «Hem caminat per l’Arc de Sant Martí, passant del color més fosc al color més clar».

Per acabar, va parlar de la representació dels barris en la política de la ciutat i de si realment és significativa i proporcional amb la seva importància demogràfica (Santa Eugènia representa un 15% aproximadament dels habitants de Girona).

L’acte va finalitzar amb intervencions i debat sobre totes aquestes qüestions. Es van explicar detalls de l’antic poble, dels seus carrers, de la seva gent. I es va arribar a una conclusió clara: Santa Eugènia de Ter continua essent un poble amb la clara voluntat de continuar-ho essent!

Joel Medir i Hereu és estudiant de periodisme i exalumne de l’IES

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)