/Paulo Freire
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
divendres, 19 abril de 2024 | 3a Època | Edició núm. 15.782 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Paulo Freire > Retalls de premsa | 04·02·2009

Col·legi Groc: Una escola de «petits músics»

Retalls de premsa |

EL PUNT > L’escola de Girona engegarà aquest trimestre el Projecte Montsalvatge, un programa d’innovació que permetrà als alumnes tenir una formació musical i aprendre a tocar un instrument. Aquest programa, que impulsa l’Ajuntament de Girona de comú acord amb el Departament d’Educació, s’inclou dins del projecte Dóna-li la volta, a l’escola, que pretén dotar de programes singulars que les facin atractives per a qualsevol família de la ciutat les escoles amb més alumnes nouvinguts i més estudiants amb necessitats educatives especials.

L’alcaldessa de Girona, Anna Pagans, va recordar que l’escola té actualment un percentatge del 80% d’alumnes nouvinguts. «El projecte Montsalvatge ha de servir per a la promoció social i educativa de l’escola», va assenyalar Pagans, que considera bàsic crear noves sinergies en aquests centres que «donin confiança a les famílies i també serveixin per millorar els resultats educatius». En aquesta línia, la regidora d’Educació, Núria Terés, considera que aquest innovador programa «és un projecte de ciutat amb la voluntat que l’escola es converteixi en un reflex del barri, on hi ha un 30% d’immigració», lluny del 80% d’estrangers que acull l’escola i amb la voluntat que «qualsevol família de la ciutat pugui estar interessada en aquest projecte».

Aquest és el primer projecte singular que es tira endavant a Girona dins del programa Dóna-li la volta, a l’escola, però el consistori també preveu fer intervencions d’aquest tipus en els altres centres de i, com ara el Mare de Déu del Mont, on ja fan un pla experimental de llengües estrangeres; el Dalmau Carles, on desenvolupen un projecte de comunicació, i al sector del Pont Major i al sector Est, on es fan altres projectes. El model que es vol seguir a Girona s’inspira en l’anomenat magnet school -escoles imant- que es va popularitzar a finals dels anys 60 als Estats Units. Es tracta de la implantació de programes artístics, de ciències o de llengües diferenciats de la resta que suposin un atractiu per a les famílies.

A l’escola els ensenyaments musicals s’impartiran dins de la sisena hora un cop per setmana i permetran als alumnes obtenir coneixement d’instruments com ara el violí, el violoncel, els instruments Orff, la guitarra i la percussió. El curs que ve s’hi afegirà la disciplina del cant coral, amb un projecte que s’anirà implantant al centre i que es completarà al curs 2012-13, quan arribarà a sisè de primària. Terés considera que permetrà «tenir petits músics» i el consistori preveu que es pugui crear una orquestra de barri i de ciutat arran d’aquest programa innovador. A més, la disciplina musical «ha de fer de taca d’oli a la resta d’àrees gràcies a l’ordre, l’atenció, la disciplina i la concentració que requereix l’estudi d’un instrument». La coordinació del programa anirà a càrrec de Soniquete i com a mestres hi participaran l’eslovac Vladimir Kunça per ensenyar violí, Daniel Regincós per a la pràctica del violoncel, Miquel Garcia per a la guitarra, Francesc Sotillos per a la percussió, Caterina Riera per als instruments d’Orff i Cristina Gavilán pel que fa al cant coral. En un primer moment, els instruments els finançaran les arques municipals, però l’esperança és que alguns dels infants i famílies facin l’esforç d’adquirir algun d’aquests instruments perquè una part dels alumnes continuïn la seva formació musical a l’Escola Municipal de Música. [Dani Vilà · El Punt]

Música com a ´plus de qualitat´ al CEIP: el pla pretén evitar la segregació escolar i fomentar l’ensenyament musical en l’horari lectiu

DIARI DE GIRONA > El CEIP de Girona començarà les setmanes entrants un pla específic batejat com a Projecte Montsalvatge que pretén evitar la segregació escolar sobre la base de generar interés envers la música ensenyada per professors de renom en horari escolar. El pla el promou l’Ajuntament dins d’unes actuacions educatives agrupades amb el nom Donem la volta a les escoles per afavorir la promoció social i educativa del CEIP. L’alcaldessa, Anna Pagans, va explicar ahir que el projecte pretén que el col·legi que ara no és un dels preferits en la preinscripció passi a ser un centre «volgut, amb un bon èxit escolar i un referent educatiu per al barri».

La regidora d’Educació, Núria Terés, va explicar que s’ha encarregat la coordinació del projecte a l’entitat gironina Soniquete. Aquest curs s’ha iniciat amb una sensibilització musical adreçada a l’alumnat de primer i en les setmanes entrants es començarà la formació instrumental dels estudiants de segon curs. El curs vinent, a l’aprenentatge d’un instrument, s’hi sumarà el cant coral. Gradualment s’ha d’anar implantant per arribar a completar-se el curs 2012-13 en el sisè de primària. La sensibilització musical la porta a terme l’especialista de música del CEIP amb la col·laboració i participació de l’especialista d’educació física, dins el currículum escolar escolar amb l’orientació de la coordinació del projecte Montsalvatge. La formació es farà una hora a la setmana (una de les sisenes hores) a segon. Es treballarà en cinc grups d’instruments: violí, violoncel, orff, guitarra i percussió. L’objectiu, segons va dir Terés, és que cada alumne acabi essent «un petit músic».

Cada grup d’instruments tindrà un professor especialista. El professors escollits han estat: l’eslovac Vladimír Kunça que forma part d’agrupacions de música clàssica i d’un trio de jazz; Daniel Regincos, que és professor a l’Aula Musical de Girona i a l’Estudi Musical de Girona, a més de membre de l’Orquestra de Girona i del Quartet Gerió; Francesc Sotillos que col·labora amb companyies com Els Comediants i La Fura dels Baus, dirigeix grups de percussió i desenvolupa una tasca docent a l’Escola de Música del Gironès; Caterina Riera Martín, que treballa a l’Escola de Música del Gironès com a professora de llenguatge musical, conjunt instrumental, cant coral i flauta travessera; Miquel Garcia, que és docent de l’escola de música moderna i és guitarrista de País de Xauxa; i Cristina Gavilán, que és musicoterapeuta i membre de Les Síxters. El coordinador és David Coll, que és promotor, compositor i professor. [Tapi Carreras · Diari de Girona]

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)