/Històries
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dilluns, 27 març de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.394 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

> GRAVAT DE L'EUGENIAL ENRIC MARQUÈS> GRAVAT DE L'EUGENIAL ENRIC MARQUÈS
: : Històries > Història del Pla de Ter | 04·02·2009

Carles Rahola centra la commemoració del 70è aniversari de la fi de la Guerra Civil a Girona

ACN / DdG |

Carles Rahola serà l’eix central de les activitats de commemoració del 70è aniversari de la fi de la Guerra Civil a Girona. Aquest dimecres -4 feb.- fa just 70 anys que les tropes franquistes van entrar a la ciutat. 39 dies més tard -el 15 de març- el periodista, escriptor, historiador i polític gironí va ser afusellat al costat del Cementiri vell de la ciutat després d’un judici sumaríssim davant un tribunal militar.

Una de les activitats més especials que s’han preparat per commemorar aquest efemèride és una concentració i una marxa resseguint, a la inversa, el camí que va dur Rahola des de la porta del seminari a l’execució.

L’activitat és una iniciativa ciutadana

El dia 15 de març, a les cinc del matí, hi haurà una concentració a la porta del Cementiri vell de Girona, prop del lloc d’afusellaments. Llavors, començarà la marxa que resseguirà el camí que «Rahola no hauria d’haver seguit mai» que el va dur per l’antic camí de Font de la Pólvora a l’execució. Una de les aturades serà al Jardí de la Infància, un lloc emblemàtic per Rahola perquè va escriure un article sobre els parcs i jardins que va ser llegit durant el seu judici.

La comitiva seguirà fins el monument de Carles Rahola a la Rambla per acabar a la porta del seminari, d’on va sortir Rahola per emprendre el camí que el va dur a la mort. Hi faran un acte final amb alumnes i professors de l’IES Carles Rahola de la ciutat.

Aquest iniciativa vol ser ciutadana i està organitzada per la Comissió Cívica pro-homenatge Carles Rahola. De moment, està formada per CCG Edicions, eldimoni.com, Fotògrafs per la Pau i l’Associació de Represaliats del Franquisme. Quim Curbet ha fet una crida a totes les entitats i associacions de la ciutat perquè s’adhereixin a la convocatòria.

Es tracta de rendir homenatge a Carles Rahola

Curbet ha assenyalat que encara que la ciutat vagi recordant el nom de Rahola «sempre hi estarà en deute» i, per això, insta a tirar endavant iniciatives en honor a la seva memòria.

Una altra de les iniciatives que es duran a terme serà editar, abans del 15 de març, el Breviari de ciutadania de Carles Rahola. Tindrà un annex titulat Nou breviari de ciutadania on 117 gironins han escrit una reflexió sobre la ciutat com a espai comú 70 anys després que ho fes Rahola.

Les activitats per commemorar el 70è aniversari de la fi de la Guerra Civil començaran aquest diumenge amb un itinerari històric a la ciutat que passarà pels «indrets de repressió» reconstruint els lloca on va tenir lloc la repressió, els consells de guerra o els judicis sumaríssims. L’Ajuntament de Girona també ha organitzat una exposició itinerant sobre Rahola que passarà per diferents centres cívics i instituts de la ciutat.

Seran cinc mesos -de febrer a juny- plens de xerrades, exposicions, conferències, lectures, itineraris i projeccions per commemorar la fi de la Guerra Civil a Girona i recordar com es va viure aquest període a la ciutat. [Diari de Girona]

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)