/Paulo Freire
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
diumenge, 26 març de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.393 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Son Barri són la banda musical de la Colla Gegantera de Santa Eugènia de Ter, a la Trobada de Flaçà FOTO: COLLASon Barri són la banda musical de la Colla Gegantera de Santa Eugènia de Ter, a la Trobada de Flaçà FOTO: COLLA
: : Paulo Freire > Opinió | 13·06·2016

Cal fer música a les aules?

Meritxell Pubill Otalora | Professora de música | Santa Eugènia de Ter

– He sentit a dir que algunes persones es pregunten si sóc important, jo, l’única art en la qual interaccionen junts els dos hemisferis i faig que sigui possible la interpretació musical… i tot i així sovint es qüestiona si cal aprendre música a les escoles.
Sí, jo sóc la música, la que a tu tant t’agrada, sigui quin sigui el gènere, estil i època. Sóc un llenguatge universal que tothom entén i expresso multitud de sentiments i emocions. Em comunico mitjançant la combinació de sons, ritmes i silencis. Jo t’acompanyo quan vols i quan em necessites, només cal que em recordis i sóc al teu costat. Quan m’escoltes t’envolto amb els meus sons, t’acarono, t’acullo…. sóc a prop teu… A poc a poc les meves ones sonores van traspassant la teva pell, noto com et vas relaxant i així puc fluir dins teu. La meva essència: melodia, ritme, timbre, emoció… et transporta a una dimensió molt privada que només coneixes tu.
Recordes la primera vegada que em vas sentir?
Eres un ser indefens dins una cova fosca, molt fosca on no veies absolutament res, no hi havia cap mena de so ni soroll. Et senties vulnerable i estaves sol dins aquell lloc fosc, no hi havia res, estaves cobert d’un tel que t’envoltava i et protegia… De sobte un dia vas escoltar un ritme pausat i regular, et transmetia pau, tranquil·litat i calma. Altres vegades era agitat, irregular i et transmetia intranquil·litat, por, ràbia i així vas anar descobrint les emocions, les intensitats, el tempo… ara saps que tot això era el batec del cor de la mare i els seus estats d’ànim,
També hi havia diferents sons amb els seus peculiars timbres sonors: intestins, flux sanguini… quina música tan bella! Que confortable i que meravellosa… i aquella tendra, bonica i melodiosa melodia! La veu de la mare, una sèrie de sons alternats entre si que t’envoltaven de dolçor, ets senties acollit i confortable… Així va ser com vas descobrir per primer cop la música. I així, a poc a poc, escoltant els meus sons vas anant desenvolupant la part dreta del cervell: intuïció, emocions, expressions i la percepció de la música.

Nosaltres com a persones som música i junt amb altres podem formar una bonica orquestra on podem tocar tots junts respectant la pròpia personalitat i les característiques de cadascú. Si ens treuen la música, si no la coneixem, si no la vivim, si no l’aprenem, què ens quedaria com a societat si tots i cadascú de nosaltres som música i emoció?

Si només potenciem la part esquerra del cervell: llenguatge, lògica, matemàtiques… què passarà amb la part dreta? La de les emocions, la intuïció o la creativitat? deixarem que s’atrofiï per manca de treballar-la? perdrem la nostra part humana de tendresa, dolçor, emoció? anirem desequilibrats com en una balança on l’hemisferi esquerra (HE) té més pes que l’hemisferi dret (HD)? realment ens ho podem permetre com a individus que formem una societat? quin seria el futur d’una comunitat en què hi manqués l’emoció, la creativitat i l’expressivitat? quin tipus de balança cerebral volem? com podem expressar les nostres emocions i sentiments, si no en sabem, si no aprenem com fer-ho? quin nivell d’expressió tindrem com a societat?

Importància de l’aprenentatge musical

En l’aprenentatge musical es treballa l’audició, execució instrumental i/o cantada i l’escriptura. És la interacció dels dos hemisferis el que possibilita la interpretació musical. En el cant, per exemple, l’articulació de les paraules (llenguatge, representacions verbals, lletra) intervé HE i l’entonació melòdica (intervals, intensitat, emoció expressiva) intervé HD. D’altra banda, quan toquem un instrument i interpretem una obra (ritme, mà dreta…) pertany HE i la interpretació, intensitat, expressió, control mà esquerra intervé HD. Per tant, la música permet l’equilibri dinàmic entre HE i HD. L’activitat que realitza el cervell tant és receptiva com executiva.

Quins són els seus beneficis?

Els beneficis que ens aporta la música són a nivell cognitiu, físic i emocional-social:
Cognitius: Estimula la memòria a curt i a llarg termini. Ajuda a mantenir l’atenció, la concentració i a connectar la persona amb la realitat. Augmenta la creativitat. Activa les neurones, tot estimulant diferents parts del cervell que intervenen en l’activitat mental.
Físics: Relaxa i disminueix l’angoixa, l’ansietat i l’estrès. Millora la coordinació del moviments i la mobilitat de les articulacions. Millora la memòria visual espacial. Estimula el moviment i el ritme intern.
Emocionals-socials: Fomenta la participació, la interacció i la comunicació social en el grup. Millora l’estat d’ànim i l’autoestima. Permet fluir les emocions. Redueix i prevé l’aïllament i soledat. Estimula la sensibilitat.

En definitiva la música possibilita l’equilibri dels dos hemisferis, per aprendre a saber expressar els sentiments i emocions, per potenciar l’empatia vers l’altre, per desenvolupar la imaginació, la intuïció i la creativitat per a una societat on els humans se sentin feliços, i gaudeixin plenament de la música tot adquirint i ampliant uns coneixements musicals teòrics i pràctics que els permeti una nova visió de viure i una nova manera diferent de gaudir i percebre la música d’ahir i d’avui.

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)