/Els mil i pico
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dilluns, 25 gener de 2021 | 3a Època | Edició núm. 14.603 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Llegint la correspondència escolar de Bluefields, a Santa Eugènia FOTOS: DOLORS PUIGDEVALL DALMAULlegint la correspondència escolar de Bluefields, a Santa Eugènia FOTOS: DOLORS PUIGDEVALL DALMAU
: : Els mil i pico > Actualitat INS | 15·07·2012

Bluefields, DESOS, Girona, Santa Eugènia de Ter

Jordi Vilamitjana |

Bluefields és un municipi de la costa atlàntica de Nicaragua. La regió de Bluefields és immensa: 4.775 km2. Per entendre’ns: l’Alt i el Baix Empordà, més la Garrotxa, la Selva i el Gironès junts. Hi viuen entre 60.000 i 70.000 nicaragüencs. El 63% de la població és molt pobra; el 33% és pobra. Només el 4% no és pobra. Parlen sobretot espanyol; encara que un 10% parla crioll anglès.

DESOS Opció Solidària va sorgir el 2001 a Sant Boi de Llobregat per transformar la realitat d’una de les zones més pobres de Nicaragua: el municipi de San Miguelito (Departamento de Río San Juan). Posteriorment, l’any 2002, DESOS va ampliar els seus projectes a altres zones d’extrema pobresa de Nicaragua: Bluefields i les comunitats del Kukra River (Región Autónoma del Atlántico Sur). Així, el 2006, DESOS va obrir una segona seu a Girona, ciutat agermanada amb Bluefields, per vincular-se a les entitats de la ciutat, establir contactes amb les finançadores de la zona i impulsar projectes a aquesta altra regió nicaragüenca.

Girona és un municipi de 39,14 km2 i 97.000 habitants, amb un pressupost municipal proper als 100 milions €. Girona està agermanada amb Reggio Emilia (Itàlia), des de 1982; Albí (França), des de 1985; Bluefields (Nicaragua), des de 1987 (25 anys); Farsia (Sàhara), des de 1997(15 anys); Nueva Gerona (Cuba), des de 2001.

Santa Eugènia de Ter és un antic municipi mil·lenari agregat (1963) a Girona fa 50 anys que conserva i manifesta tota l’energia d’un poble viu, solidari i multicolor. L’Assoc. d’Educació Popular Carlos Fonseca Amador (AEPCFA-Girona), de la Comissió pro-celebració 25 Aniversari de l’Agermanament Girona-Bluefields de la Plataforma per una Nicaragua Lliure d’Analfabetisme (PNLA), va convidar la setmana passada l’alcalde de Bluefields, el Sr. Harold Bacon Brokamp, que estava justament de viatge per Catalunya. La Mancomunitat Santa Eugènia·Can Gibert es va encarregar de la visita.

Entre d’altres indrets, van visitar l’Institut de Santa Eugènia que manté un agermanament amb centres de Bluefields: l’Escola Edwin Baltodano a la comunitat de l’Aurora, la més poblada de Kukra River (Riu Kukra) a moltes hores amb panga (és una canoa amb motor) de Bluefields, el Nucli escolar Los Peñones i l’Institut 30 de Octubre a la mateixa ciutat. Les activitats d’agermanament estan centrades en l’alumnat de l’ESO i -a més a més de l’edició de vídeos de presentació de l’Institut i la seva comunitat educativa-, mantenen correspondència escolar entre els diferents centres i treballen cooperativament diversos temes: l’aigua, els Drets Humans, etc.

Val la pena que la ciutat de Girona sàpiga d’aquestes activitats solidàries i de la vitalitat manifesta d’una part de la població. [El nas de la bruixa · Diari de Girona]

Jordi Vilamitjana i Pujol
és professor de llengua i literatura catalanes a l’IES Santa Eugènia de Ter
i coautor del llibre IFP Sant Narcís 1952-1997: 45 anys de Formació Professional a les comarques gironines

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)