/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
divendres, 27 gener de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.335 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Curiosament, si es va a la secció d'imatges del Google i es cerca rato, surt aquesta imatge, de les primeres FOTO: GOOGLECuriosament, si es va a la secció d'imatges del Google i es cerca rato, surt aquesta imatge, de les primeres FOTO: GOOGLE
: : Opinió > L'equació humana :: Ramon Ballester | 23·10·2014

L’arrogància del poder

Ramon Ballester | Santa Eugènia del Ter

En els últims dies hem pogut constatar i patir un exemple catedralici del que podríem anomenar l’arrogància del poder, de la fatxenderia que mostren certs nuclis del poder espanyol. De ben segur, però, aquest fenomen negatiu és perfectament extensible o assimilable al poder econòmic i polític català.

Les targetes opaques de Caja Madrid

L’ús, per part de consellers i alts càrrecs d’una entitat financera en fallida i rescatada per l’estat (Caja Madrid-Bankia), d’unes targetes de crèdit no declarades a Hisenda ha suposat l’enèsim escàndol econòmic i polític espanyol. El frau implicaria més de 80 persones i la quantitat de diners malversats seria de més de 15 milions €.

El més interessant (per no dir morbós) del cas és que s’ha donat una pràctica de malbaratament de diners de caràcter transversal. Aquí hi ha sucat gent del PP, del PSOE, d’IU, dels sindicats majoritaris, de la patronal, alts directius amb suposats elevats i valorats coneixements financers (com l’inesgotable Rodrigo Rato o l’impagable Miguel Blesa) i membres destacats de l’equip dirigent de la Casa Reial espanyola (Rafael de Spottorno).

Si parem esment un moment a les anècdotes del cas, podrem constatar com n’és de divertit (si tens un sentit de l’humor diguem-ne particular) comprovar que els noms d’alguns establiments (La Sopa Boba, Pasta Nostra o El Gran Pájaro) on els prohoms i prodons de Caja Madrid es gastaven els diners de les seves targetes opaques estaven clarament relacionats amb la categoria moral dels personatges que malversaven els diners de l’entitat rescatada amb diners públics. També resulta edificant moralment veure com Rato usava la targeta després d’haver estat cessat o gastava diners en activitats d’oci durant la seva jornada laboral. O és molt estimulant intel·lectualment per a un economista comprendre fins a quin punt la idea de la planificació centralitzada penetra en el cervell d’una persona, quan veus que el conseller d’IU Moral Santín (sic) treia 300 € del caixer automàtic cada tres o quatre dies, puntual com un rellotge produït a Moscou a l’època del camarada Brezniev.

Costa una mica més de trobar-li un mínim punt de divertit quan es constata com dirigents com Blesa o Rato, responsables directes de l’empobriment d’accionistes i preferentistes de Caja Madrid-Bankia, amb sous estratosfèrics, s’aprofitaven d’unes targetes opaques, que feien una funció de sou encobert en negre. Bàsicament, això demostra, des del punt de vista moral, que la misèria humana no té límits.

En tot cas, il·lustra que un sistema financer en mans de polítics (i, a més, corruptes), sense cap mena de control efectiu, és una bomba de rellotgeria que acaba esclatant i que acaba afectant a les butxaques del poble. Caja Madrid-Bankia és una de les diverses entitats financeres ensorrades pel PP, però també tenim exemples de caixes ensorrades per socialistes i altres partits. I alguna, amb una ex-seu central no gaire llunyana des del punt de vista físic del nostre estimat barri.

La felicitat derivada de la ignorància

Però em vénen al cap diverses preguntes al respecte de l’ús de les targetes: ningú no hi va renunciar?, ningú no ho va denunciar? En el cas dels consellers que havien de comprovar i garantir el bon funcionament de l’entitat, l’atorgament de la targeta, no es pot arribar a interpretar com una forma indirecta de suborn? Ningú a la comunitat autònoma de Madrid, als partits polítics o a la patronal i sindicats en tenia notícia? Aquesta pràctica, només s’ha donat a Caja Madrid?

Ramon Ballester és veí de Santa Eugènia del Ter i professor del Departament d’Economia de la UdG

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)