/Els mil i pico
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dijous, 09 febrer de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.348 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Els mil i pico > Actualitat INS | 18·02·2013

:: ANY ESPRIU EXCLUSIVA > «Portada» (1)

Héctor de Marco i Dolors Vilamitjana |

Israel. Esbossos bíblics

Entre els pobles de l’antiguitat, davant l’encant immarcescible del pensament grec, davant l’imperi universal de la nació romana, i la misteriosa vaguetat de l’Orient llegendari, apareix un il·luminat per una llum singular i inextingible: Israel.

Aquest poble de pobre territori, d’escassa potència guerrera, de tradicions pàl·lides davant la vestidura magnífica i el colorit brillant de mites i llegendes dels seus veïns, la tosquedat dels habitants, envoltat d’enemics per tot arreu, mantenint penosament la seva integritat nacional; sense conqueridors com un Sesostris, o un Ciro; de pobre comerç i de cap indústria, ha atret i continuarà atraient l’atenció d’historiadors, filòsofs i poetes.

Per sobre del temps i l’espai, damunt les ruïnes de les civilitzacions de pobles que van ser, vencent l’influx d’idees i sentiments que van crear Grècia i Roma, sorgeix Israel imposant al món la seva lliçó transcendental. Mentre a Grècia la Mitologia, en la decadència amable de la seva fastuosa elegància, engendrava la Filosofia més sublim que l’intel·lecte humà hagués pogut concebre, cap al Sud, a les terres arenoses del Jam Hamelach, bullia balbucient, en el tosc cervell d’aquelles persones, braves i esforçades tribus del desert, el germen d’una Religió de conseqüències innegables per la civilització actual; a Israel, principalment, va néixer la idea monoteista i del seu esperit va procedir la figura més portentosa de l’Univers: Rábbi Jeschoua ben Joseph Nazarieth, fundador del Cristianisme.

Si per l’historiador i el filòsof aquest poble apareix com el màxim prestigi dels segles per haver nascut en ell la Idea cimera, per a la fantasia del poeta, l’aridesa dels deserts d’Israel, la frescor dels seus oasis, el grisenc blau dels seus llacs; les tradicions dels seus habitants, els seus costums, l’heroïcitat de les seves fortes dones, senzilles i arrogants, braves i humils, són temes inesgotables de bellesa que un llibre màgic de saviesa sublim recull, per oferir-los a les seves pàgines immortals com visions cegadores, aparegudes sota l’ombra dels vells palmerars de Palestina.

Traducció de l’original en castellà d’Héctor de Marco Castro, alumne de 2n Batxillerat de l’IES Santa Eugènia. Supervisió de Dolors Vilamitjana i Carandell, professora del Departament de Català

Traducció del primer llibre de Salvador Espriu,
«Israel», escrit en castellà (1929), quan l’autor només tenia 16 anys

0. Espriu, escriptor precoç
1. Portada
2. Jahel
3. Ruth
4. El Santuari de Xiló
5. Abigail
6. Abisag
7. Magnificència
8. Jezabel
9. Bethulia
10. Abans de l’amor

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)