/Actualitat
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
divendres, 02 juny de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.461 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Pep Guardiola, un exemple de bon líder FOTO: DEPOR.COMPep Guardiola, un exemple de bon líder FOTO: DEPOR.COM
: : Actualitat | 01·02·2017

Anatomia d’un bon líder

Saida Pérez | Ajuntament de Girona | Àrea de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Turisme

La manera de relacionar-nos, els equips, les funcions, les capacitats, les necessitats i els llocs de treball han anat canviant al llarg del temps. Per això és necessària, també, l’evolució de la manera com una persona dirigeix un equip. Fa temps que sentim a parlar de líders, i tots els sabem reconèixer al nostre voltant, però m’agradaria en aquest article fer una reflexió sobre el lideratge i els seus trets característics. A la vida ens creuarem amb diferents dirigents però tan sols alguns destacaran de la resta, són aquells que han nascut per estar al capdavant, per inspirar, mobilitzar i dirigir l’equip. En primer lloc, m’agradaria explicar la diferència entre un cap, un gestor i un líder.

El cap és el que surt al capdamunt d’un organigrama i té una autoritat formal. De gestors n’hi ha de dos tipus, de recursos i de persones. El gestor de recursos està especialitzat a dissenyar estratègies que obtinguin resultats; mentre que el de persones treballa per aconseguir la implicació i motivació dels membres d’un equip. El líder és el perfil més complet dels tres i té a veure amb el fet de “generar moviment des d’una realitat a una altra, d’una forma de fer les coses a una altra manera d’executar o de treballar”. Liderar és impulsar un canvi, mentre que dirigir no implica moviment, és només gestionar.

Podem trobar molts líders a la història, un dels més reconeguts i que a mi m’apassiona és Steve Jobs. Ell va ser la persona que va canviar la manera de comprar música o de relacionar-nos a través del telèfon, un exemple de superació i un geni en essència. Pep Guardiola també seria un exemple de bon líder, va aconseguir en quatre anys resultats històrics basant les seves directrius amb valors com l’esportivitat, el treball en equip, l’esforç i la superació personal. Tots dos van saber gestionar un canvi en el seu entorn.

A continuació i per entendre millor les diferències entre cadascun, m’agradaria enumerar un seguit de característiques que identifiquen un bon líder:

Força: Un bon líder té empenta i motivació i sap contagiar-ho a les persones del seu entorn. Es defineix per tenir valor i confiança. Té la gran capacitat de convocatòria i aconsegueix mobilitzar a la massa.

Passió: un líder ha de ser apassionat. La passió és l’energia que fa que el món giri, el que converteix el líder en un ser atractiu. Creure i estimar el que fas, lluitar cegament, no rendir-se davant les adversitats, perseguir un objectiu amb il·lusió, constància i perseverança, sense esperar-ne res a canvi, tan sols perquè es té el convenciment que s’acomplirà.

Actitud positiva: un bon líder té sempre una actitud positiva, per a un líder no existeix res impossible. Destaca per la manera que afronta les dificultats i supera les crisis.

Visionari: té capacitat de veure més enllà i plantejar objectius estratègics. Un bon líder té els ulls oberts per somniar i mirar més enllà de les coses, per veure i crear idees i solucions. És capaç d’entendre l’entorn i anticipar-se a les necessitats i als canvis. En un món en canvi constant, el líder té iniciatives i s’avança als esdeveniments.

Organitzat: ser líder requereix planificació. Un gerent d’èxit planifica la seva feina i planifica el seu pla. Fa plans i els segueix. No basa les seves decisions en la intuïció, perquè seria com dirigir un vaixell sense timó, aniria a parar a qualsevol port.

Emocionalment estable: un líder de veritat sap controlar les seves emocions davant qualsevol circumstància. Té intel·ligència emocional, sovint ha d’afrontar situacions de crisi, de competència, de baralles pel poder, conflictes interpersonals, situacions ambigües i confuses, etc.

Proactiu: sap resoldre problemes, decidir bé i a temps. El bon líder fa que les reunions siguin productives i gestiona i dirigeix l’equip cap a la consecució dels objectius, implicant-se en tot el que es duu a terme dins la seva organització.

Carismàtic: un bon líder sap com vincular-se amb les persones, té empatia, diplomàcia i sap influir en elles. Presta atenció al que la gent desitja i inspira els seus equips. Facilita la integració i la col·laboració i fa fàcil allò difícil. Ser carismàtic és ser àgil i ràpid. Les persones carismàtiques, genuïnes, que tenen una personalitat agradable i positiva milloren el sentit del lideratge. Els líders carismàtics tenen una personalitat amb la capacitat d’atreure les persones. Aquest tipus de líders, amb la seva energia i entusiasme, sobresurten de la resta i a més de motivar els altres, els inspira amb el seu estil de vida. Utilitza l’alegria i el positivisme com una forma de motivació i per disminuir l’estrès de l’equip.

Bon comunicador: un bon líder ha de tenir una bona capacitat de comunicació per delegar, negociar, resoldre conflictes… Ha de comprendre les persones i també els seus problemes. Tant a la feina com a la vida personal, els grans líders són bons comunicadors, però també saben escoltar. La comunicació és una via de dos sentits que ha de fluir en ambdues direccions.

Creatiu: els bons directius saben trobar solucions innovadores. Tenen la capacitat de veure i entendre situacions d’altres maneres, i plantejar noves solucions per a nous problemes. Generen constantment noves idees i solucions a les noves necessitats, tenen la ment oberta per propiciar el canvi i l’adaptació, tenen cintura i són versàtils.

Afany de superació: els grans líders estan constantment aprenent i millorant. Sempre hi ha alguna cosa que es pugui treballar o una nova habilitat per dominar, sempre tenen la ment oberta a noves idees i possibilitats.

Coratge i humilitat: els bons líders no tenen por d’equivocar-se. Han de prendre decisions i arriscar-se; i a vegades s’equivoquen. Un dirigent d’èxit sap acceptar la responsabilitat en les equivocacions, assumir els errors, i sap rectificar. Per això cal coratge i humilitat. Els líders, a diferència dels jefes, comparteixen els triomfs. Els èxits són mèrits de tots.

Un model a imitar: un bon líder esdevé una inspiració per al seu equip, algú digne de la seva admiració i que practica el que predica. Ser un model implica que la manera de fer que un té influencia la manera de fer dels altres.

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)