/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimarts, 21 novembre de 2017 | 3a Època | Pla de Ter (Gironès)
Print Friendly

Els mil i pico

: : Esports L'eugenienc del GEiEG Josué Canales fa un temps de 48,21 i es queda a tocar de la final L'atleta grupista Josué Canales -i alumne de l'Institut Santa Eugènia- ha pres part a la primera eliminatòria de les tres que formaven les semifinals de la prova dels 400m del Campionat del Món juvenil d'atletisme, a Kenya. Canales ha aturat el crono amb un temps de 48,21, creuant la línia de meta en quarta posició, cosa…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

: : Opinió > Per la pau, la solidaritat i la cooperació | 07·09·2016

La cooperació, una font d’esperança

AEPCFA Girona | Pla de Ter
Arribant a l'illa de Rama Cay, Bluefields (RAAS. Nicaragua) FOTO: AEPCFA

Arribant a l’illa de Rama Cay, Bluefields (RAAS. Nicaragua) FOTO: AEPCFA

Parlem aquí d’un exemple concret: el suport a l’Alfabetització i l’Educació Popular de la comunitat indígena rama de l’Illa de Rama Cay en el marc de l’agermanament de Girona amb Bluefields. Recollim un fragment de l’informe [PDF] llegit el passat 21 d’agost en l’acte de celebració del 36è aniversari de la Croada Nacional d’Alfabetització de Nicaragua organitzat per l’AEPCFA a Managua:

«…Estamos llegando de la isla Rama Cay, que está ubicada al sur de Bluefields. Encontramos un 23% de analfabetismo, lo hemos reducido a un 2,1%. Pero no nos hemos quedado ahí, estamos atendiendo 5º y 6º grado con una matricula de 35 estudiantes, en 3er y 4to grado estamos atendiendo a 12 estudiantes y 22 en 1º y 2º. Con la ayuda de los compañeros miembros de la UNI (Universidad Nacional de Ingenieria) vamos a incorporar a todos los estudiantes y facilitadores a desarrollar los huertos familiares, para mejorar la dieta alimenticia de los niños y adultos. De cara al medio ambiente, continuamos ejecutando la limpieza de la isla, ya tenemos recogidas 10 toneladas de basura. Estamos apoyando la excelente labor de los médicos del hospital Carlos Roberto Huembes de Managua quienes han trabajado en: Ginecología, se atendieron a 128 mujeres i se practicaron 326 ultrasonidos; Pediatría, se realizaron 214 exámenes a niños menores de 5 años; Medicina general, se atendieron a 162 pacientes; Epidemiologia, se realizó una nueva caracterización de la comunidad donde se encontraron puntos críticos como criaderos de zancudos, pozos destapados, entre otros; Se lograron despachar 798 recetas. El Centro de Salud cuenta con todos los medicamentos necesarios para atender las enfermedades que se presenten en la isla y se cuenta con una panga [bot o llanxa de motor], ambulancia para trasladar a los pacientes que requieran ser atendidos en el Hospital de Bluefields…».

Brigada amb gent eugenienca

L'alcaldessa de Bluefields amb les delegacions catalana i eugenienca FOTO: CNA35

L’alcaldessa de Bluefields amb les delegacions catalana i eugenienca FOTO: CNA35

L’informe continua parlant de l’alfabetització en Tik Tik Kaanu, Bang Kukuk, Río Indio i altres comunitats indígenes ramas, però destaquem l’exemple de l’Illa de Rama Cay perquè aquesta comunitat va ser visitada ara fa un any per una brigada amb presència de gent eugenienca -Empar Casanova, Ramon Macaya, Sebas Parra- i una representació institucional -el regidor i el tècnic de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Girona- i van tenir l’oportunitat de participar en el lliurament de diplomes a un grup de dones ramas recentment alfabetitzades. L’alfabetització els hi havia obert una porta a l’esperança en un futur millor.

Més que ensenyar a llegir i escriure

Doncs, per a l’AEPCFA, alfabetitzar és molt més que ensenyar a llegir i escriure: és millorar la producció, la salut i el medi ambient millorant la consciència, el compromís, la participació i l’organització popular i l’esperança. I l’esperança, convé recordar aquella frase de Paulo Freire, «es fa indispensable per a l’existència». La cooperació internacional generada per una ciutat educadora i solidària amb bases ètiques i polítiques al marge del mercantilisme i altres pecats tan habituals en el món de la solidaritat és sempre una font d’ensenyances i d’afectes, però sobretot, com en l’exemple que ens ocupa, és una font d’esperança. A Rama Cay comencen a somiar que sí es pot i que tot és possible: la cooperació gironina en aquest cas camina pel bon camí. Ens podem felicitar.

[info històrica a http://aepcfagirona.blogspot.com.es]

Illa de Rama Cay, Bluefields FOTO: AEPCFA

Illa de Rama Cay, Bluefields FOTO: AEPCFA

 

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

5 + 4 =

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)