/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dimecres, 23 maig de 2018 | 3a Època | Edició núm. 13.625 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico Les llengües i les religions de l'Institut Els nois i noies de l'Institut Santa Eugènia hem fet dos murals. En un presentem les diferents llengües maternes que es parlen en el nostre Institut. En l'altre, les religions que són presents a l'escola. Fa temps vam comptar que a l'Institut de Santa Eugènia es parlen unes 23 llengües diferents. El mural de les…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Javier Cercas FOTO: EL PAÍS SEMANALJavier Cercas FOTO: EL PAÍS SEMANAL
: : Amb el dimoni al cos :: Jordi Arbonès (Nif) > Opinió | 04·08·2017

A Javier Cercas

Jordi Arbonès (Nif) | Dúo Dinámico

En un article publicat a El País (El tiempo de la furia, 26-07-2017), l’escriptor veí del·Devesa i anteriorment de, es muda a l’hora de parlar del “problema” català i parla del nacionalisme a partir de sentències del filòsof Isaiah Berlin (1909-1997). Es queixa que sigui poc llegit. Ai las! L’escrit de Javier Cercas, al començament, és contingut i amb ganes de ser crític i, a l’hora, ponderat. Després, no evita caure en qüestions barroeres com que els independentistes, sobretot els dirigents, són hereus de la pitjor espècie nacionalista de la qual parlava Berlin. El plat bonic de Cercas és la reinstauració de la monarquia borbònica gràcies al sàtrapa de Franco. Juan Carlos I és el seu heroi, gràcies a ell, Catalunya és democràtica, gràcies a la bèstia, hem de retre agraïment al monarca. Sense ell no seríem res i jo no podria comprar marques blanques per dinar. Quan sembla que el monstre ha mort, de sobte, t’adones, que, la serp, ha deixat un ou i que algú cova. De l’escrit es desprèn que li dol Catalunya -un “desastre” que s’haurà d’apedaçar-, com també li dol a la dreta espanyola. A massa gent li dol i li ha dolgut la Catalunya rebregada i rebotida. La que està governada per un tribunal i no pel seu parlament. Que surti un revenant esclarit del PSOE dient que Espanya és un escubidú de nacionalitats, és penós.

On és l’esquerra espanyola?

Cercas fa un repàs de greuges catalans en contra el franquisme. Es muda d’espanyol benvolent. Quan els republicans espanyols van perdre la guerra, Catalunya en va perdre dues. Franco, “soberbio” i “matón”, va pecar. Fets consumats. No va preveure que havia d’esborrar del tot la llengua catalana. Es va equivocar. Potser per Cercas, el català li remeti a Pujol i al nacionalisme infecte, etnicisme i vés a saber quantes coses més. Ell, escrivint en castellà, mai no va tenir cap problema. Ras i curt, Cercas és l’exemple perfecte de l’antic progre espanyol -que, ràpid, va passar de moda-, gent que provenia de la universitat i que menystenia tot allò que era català. Que aplaudien els santfermins i els toros –acerbo popular- i que abominava dels castellers, perquè, Catalunya era provinciana. Tot i que Cercas s’ha manifestat respecte de la monarquia borbònica i que fa servir els mateixos arguments del socialisme rendit a la dreta espanyola, li pregunto: i la República Espanyola? Quina ràbia et fa que Catalunya, encara, continuï sent l’avantguarda d’un Estat resclosit com l’Estat Espanyol? T’has convertit en un nou Albert Boadella? Ressentit i catalanofòbic. Afirmes que el dret a decidir no existeix. I què? Quin problema hi ha que es voti en un referèndum? El Regne Unit se’n va d’Europa, ho ha decidit. Vagarà, amb els catalans, a l’espai exterior? En el teu article fas un exercici de nacionalisme espanyol. Impol·lut. Els independentistes no som només nacionalistes. Som anarquistes, indignats i republicans a seques. Amb la República Catalana, els espanyols ens titllaran de chovinistes. Tu ja ho desmentiràs. Espero que se’t trenqui el plat bonic; les botigues de souvenirs són infinites. Per cert, els catalans, republicans o no, no som una branca amenaçadora, ens assemblem més a un jonc. Recordes Resistiré, del Dúo Dinámico?

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)