/Paulo Freire
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dissabte, 10 abril de 2021 | 3a Època | Edició núm. 14.678 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Paulo Freire ha inspirat l'alfabetització i l'assoliment de la consciència crítica dels oprimits cercant el seu alliberament. A la foto, Sebas Parra i Paulo Freire, a Göteborg (Suècia) [27·11·1992] FOTO: ANNA PAGANSPaulo Freire ha inspirat l'alfabetització i l'assoliment de la consciència crítica dels oprimits cercant el seu alliberament. A la foto, Sebas Parra i Paulo Freire, a Göteborg (Suècia) [27·11·1992] FOTO: ANNA PAGANS
: : Paulo Freire > Opinió | 08·09·2003

A favor de l’eradicació dels analfabetismes

Sebas Parra |

Avui, com cada 8 de setembre, la UNESCO ens convida a celebrar el Dia Internacional de l’Alfabetització. Però, certament, no tenim motius per celebrar gairebé res sinó per denunciar el fet que encara prop de mil milions de persones arreu del món, una majoria dones, són analfabetes absolutes, no han tingut accés a la porta del coneixement universal que representa la lectura i l’escriptura. Sobren recursos per eradicar l’analfabetisme i assegurar l’escolarització fonamental a tothom però manca voluntat política de qui té la clau dels recursos econòmics i tècnics per fer-ho possible.

El progrés de la història i el desenvolupament de la ciència i la tecnologia, ha incorporat nous llenguatges, noves eines i nous coneixements al bagatge cultural de l’espècie humana i, alhora, ha augmentat la necessitat, la urgència i el valor de l’alfabetització. Però també ha augmentat, any rera any, la desigualtat entre les persones i els pobles i, per tant, l’analfabetisme en les seves diverses formes: absolut, de retorn, funcional, digital, ètic, econòmic, polític… Casa nostra no és cap excepció: l’acollida de les noves migracions i l’anomenat pensament únic, la manufactura de l’idiota col·lectiu i el deteriorament de les relacions cooperatives i solidàries… per posar alguns exemples, ens mostren una societat francament analfabeta, impregnada de mostres ben visibles dels analfabetismes antics i nous i d’una manca d’interès per alfabetitzar-se i alfabetitzar.

Malgrat tot cal continuar fent una opció per l’esperança. Doncs, aquí i arreu moltes persones i organismes encara mantenen viva la flama de l’alfabetització, encara lluiten amb convicció i tossuderia per l’eradicació de l’analfabetisme. I aquests esforços alimenten la nostra esperança de viure algun dia un altre món possible lliure d’analfabetismes.

És per això que els signants d’aquest manifest, al temps que donem i donarem suport a tots els esforços que es fan a casa nostra a favor de l’alfabetització i la millora del nivell d’instrucció de la població, volem fer una crida en suport d’una experiència concreta: la campanya d’alfabetització que, malgrat les dificultats econòmiques i de tota mena, s’està portant a terme a Palacagüina, municipi nicaragüenc agermanat amb el poble d’Arbúcies. Per tal de canalitzar eficaçment aquest suport, hem decidit crear la Plataforma 2004: Palacagüina Territori Lliure d’Analfabetisme que permeti la col·laboració d’organismes i persones interessades en aquest esforç col·lectiu solidari.

Informació i recollida d’adhesions:
Plataforma 2004: Palacagüina Territori Lliure d’Analfabetisme
CeDRe de la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme
C. Santa Eugènia de Ter, 17 (C.C. L’Estació)
17005 Gironès
Telèfon: 972 219 916 (vespres)
A/e: solidaries@solidaries.org

Objectius

· Difondre la voluntat i l’esforç del poble de Palacagüina, Nicaragua, per declarar el municipi Territori Lliure d’Analfabetisme (segons la UNESCO això implica rebaixar per sota del 5% l’índex d’analfabetisme absolut entre la població de 15 i més anys).
· Recolzar l’AEPCFA, Asociación de Educación Popular Carlos Fonseca Amador, i FUNDARPAL, Fundación Arbúcies-Palacagüina, impulsores de la campanya d’alfabetització a Palacagüina, recaptant fons destinats a la mateixa.
· Reivindicar el dret a l’educació de tothom al llarg i ample de la vida i denunciar la manca de voluntat política a l’hora d’eradicar l’analfabetisme.
· Donar suport a les bones pràctiques que tenen lloc a casa nostra en matèria d’alfabetització de persones adultes.

Temporalització

La Plataforma treballarà, en principi, entre el 8 de setembre de 2003 i el 23 d’agost de 2004 i mantindrem una trobada de treball mensual per tal de planificar les activitats de la Plataforma.

Adherits [primera relació]

· Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme
···i, més específicament:
– Comissió d’Agermanament Salt-Quilalí,
– SOARPAL (Solidaritat Arbúcies-Palacagüina),
– Comissió de l’Agenda Llatinoamericana,
– Cadaqués Solidari,
– Llagostera Solidària,
– Xocolata per tots de Cassà de la Selva
· Centre de Formació d’Adults Les Bernardes/Escola d’adults de Salt
· Centre de Formació d’Adults de Girona/Escola d’adults de Girona
· CEIP Dr. Carulla d’Arbúcies
· Ajuntament d’Arbúcies
· Escola de persones adultes d’Arbúcies
· Escola d’adults de Sant Hilari
· El de de Ter (el Gironès)

Epíleg: el ressò en El Punt

Les escoles d’adults de Salt i Girona reclamen un pla nacional per ensenyar català als immigrants

Les escoles d’adults de Salt i Girona reivindiquen la posada en marxa d’un pla nacional que garanteixi l’ensenyament de la llengua catalana als immigrants. Així ho van posar de manifest ahir, Dia Internacional de l’Alfabetització, els directors d’aquests dos centres durant la presentació d’una campanya que s’està duent a terme a Palacagüina per aconseguir que el 2004 es pugui declarar territori lliure d’analfabetisme. Una campanya que té també el suport dels comitès d’agermanament Arbúcies-Palacagüina i Salt-Quilalí.

Els directors de les escoles d’adults de Salt i Girona, Sebas Parra i Dolors Magret, respectivament, consideren que l’aprenentatge del català per part dels immigrants hauria de ser un objectiu prioritari pel govern de la Generalitat i van defensar la necessitat d’elaborar un pla nacional per aconseguir-ho. Segons Parra, aquest pla hauria de ser integral, i incloure d’aquesta manera no únicament els aspectes d’accés a la llengua, sinó també aquells relacionats amb la integració social d’aquest col·lectiu. Magret va criticar que la conselleria de Benestar i Família deixi en mans del voluntariat l’ensenyament del català als immigrants. «El voluntariat és perillós perquè de cap manera no pot suplir el paper que ha de jugar l’administració», va declarar.

Pel que fa als recursos de què disposen aquestes escoles per atendre la demanda de cursos de català dels immigrants, els dos directors van reconèixer que, en el seu cas, eren suficients, però van afegir que la seva situació és privilegiada i no reflecteix el que passa a la resta de Catalunya. [El Punt·09·09·2003]

Protesto

Senyor director d’El Punt, edició comarques gironines,

Protesto. No puc fer res més, ja se sap que en aquests casos la gent de a peu no pot fer gairebé res més. Protesto pel titular d’El Punt d’avui, pàg. 12: “Les escoles d’adults de Salt i Girona reclamen un pla nacional per ensenyar català als immigrants”. I protesto pel contingut de la informació sota el titular. I aporto raons: la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme (i no les escoles d’adults de Salt i Girona) convoquen una roda de premsa. Per reclamar un pla nacional per ensenyar català als immigrants?: no. La convoquen per presentar, amb motiu del 8 de setembre, Diada Internacional de l’Alfabetització, un «Manifest a favor de l’eradicació dels analfabetismes» i la creació de la Plataforma 2004: Palacagüina Territori Lliure d’Analfabetisme que compta amb el suport inicial de la Coordinadora d’ONG Solidàries (i, més específicament: Comissió d’agermanament Salt-Quilalí, SOARPAL -Solidaritat Arbúcies-Palacagüina-, Comissió de l’Agenda Llatinoamericana, Cadaqués Solidari, Llagostera Solidària i Xocolata per tots de Cassà de la Selva) i del CFA Les Bernardes/Escola d’adults de Salt i CFA de Girona.

Conseqüentment, a l’inici de la roda de premsa es distribueixen còpies amb el text del Manifest i informació sobre la Plataforma. Per res de la suposada reclamació d’un pla nacional per ensenyar català als immigrants. La roda de premsa dura prop de trenta cinc minuts. Intervenen tres persones: Sebas Parra, com a membre de la Comissió d’agermanament Salt-Quilalí, membre del secretariat de la Coordinadora d’ONG solidàries i director de l’Escola d’adults de Salt, que presenta el Manifest, fa història sobre la cooperació solidària de les escoles d’adults gironines a l’alfabetització de Nicaragua que culmina amb la creació de la Plataforma i justifica, tal com diu el Manifest, el suport de les escoles d’adults a les bones pràctiques que en matèria d’alfabetització es fan a casa nostra i arreu; Dolors Magret, directora de l’Escola d’adults de Girona, que fa un apunt sobre la Coordinadora d’escoles d’adults pro Nicaragua que ja en la dècada dels vuitanta va col·laborar amb aquell país germà i Jaume Soler, president de SOARPAL que va fer algunes reflexiones sobre la solidaritat i la Campanya d’alfabetització que s’està portant a terme al municipi de Palacagüina, agermanat amb Arbúcies i objecte d’aquest esforç solidari que vol representar la Plataforma. Sebas Parra tanca la roda de premsa informant de la celebració el 23 d’agost passat del 23è aniversari de la Creuada Nacional d’Alfabetització a Palacagüina, amb l’assistència de més de 700 persones, de la col·laboració de quatre alumnes de la UdG, un de Magisteri i tres d’Educació Social que durant sis mesos participaran en la Campanya i de la propera estada de l’Orlando Pineda, president de l’AEPCFA, organisme assessor de la Campanya, a terres gironines el proper mes d’octubre convidat per presentar l’Agenda Llatinoamericana 2004 i que ens permetrà tenir notícies de primera mà sobre la Campanya. Aquest és el «contingut essencial» de la roda de premsa i per res la suposada reclamació d’un pla nacional per ensenyar català als immigrants. Dolors Horta, tècnica de l’Ajuntament de Sant Celoni i membre de SOARPAL assisteix a la roda de premsa, sense participar, i és testimoni del seu desenvolupament.

Durant les preguntes posteriors a aquestes informacions, set minuts, i a partir d’un comentari d’en Sebas Parra sobre l’estat dels analfabetismes a Catalunya i la necessitat d’enfrontar el repte dels analfabetismes digital, noves tecnologies, econòmic, globalització, polític, comportaments electorals, o funcional, noves migracions, quan va posar èmfasi en l’exemple d’aquests últims per reclamar una atenció extraordinària mitjançant un pla nacional de formació de persones immigrades, la periodista va fer una, si, dic una, pregunta sobre la situació de les escoles d’adults envers aquest tema i va obtenir algunes de les declaracions que van passar a ser el «contingut essencial» de la seva ressenya de la roda de premsa. Dic algunes, doncs, per exemple, vaig afirmar que no em fa res dir que el pas per la conselleria de la Irene Rigau ha provocat un canvi en positiu espectacular, malgrat que el tema és més complex, no es pot reduir a la formació d’adults i ha de ser un pla nacional integral que contempli interdisciplinarment tots els elements en joc facilitadors de la formació però especialment a la cohesió social, la convivència ciutadana, l’accés de tothom a serveis públics de qualitat, la igualtat de drets i la cultura solidària. No sé si m’explico bé: allò anecdòtic passa a ser essencial i allò essencial s’elimina de la realitat: a cap lloc la periodista parla del Manifest presentat, ni de la intervenció d’en Jaume Soler, ni de la Coordinadora d’ONG Solidàries (convocant de la roda de premsa) o la majoria de les entitats que formen la Plataforma presentada. Ja sé que són les persones emigrades les que venen i no l’eradicació de l’analfabetisme o l’esforç d’un poble pobre i allunyat per combatre’l. Ja sé que ens tocarà a nosaltres explicar als claustres de l’Escoles d’adults de Salt i Girona que no van aprovar un acord per reclamar un pla nacional per ensenyar català als immigrants sinó un acord de suport al Manifest i la Plataforma i així a les entitats i les administracions i a la gent interessada en la notícia. I per què no fa El Punt aquesta explicació i deixa les coses en el seu lloc? Com crec que no ho farà, per que això habitualment no es fa mai, protesto. Si, protesto! Perquè estic molt emprenyat de sentir-me manipulat i estafat.

Moltes gràcies per la vostra atenció,
Salut!
Sebas Parra és veí de,
director del CFA Les Bernardes de Salt,
professor dels Estudis d’Educació Social de la UdG i eugenial

El defensor del lector d’El Punt: Entre la puteria i la manipulació

S’acumulen protestes sobre la manera com hem elaborat determinades notícies i, també, per com titllem les monges o per com manipulem el que ens diu una coordinadora d’organitzacions no governamentals…

(…) Sebas Parra, director de l’Escola d’Adults de Salt, escriu per protestar: «…estic molt emprenyat de sentir-me manipulat i estafat.» El 8 de setembre, Diada Internacional d’Alfabetització, la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme va convocar una roda de premsa per presentar el Manifest a favor de l’eradicació dels analfabetismes i la creació de la Plataforma 2004: Palacagüina Territori Lliure d’Analfabetisme. La notícia que es va publicar a El Punt se centrava en «les escoles d’adults de Salt i Girona que reclamen un pla nacional per ensenyar català als emigrants», i només feia una pinzellada sobre el tema central de l’acte informatiu. «La periodista -afirma Parra- va ‘obtenir algunes declaracions’ que van passar a ser el ‘contingut essencial’ de la notícia», i es va minimitzar el que desitjaven els organitzadors de la roda informativa. És una pràctica habitual que cada mitjà interpreti una roda de premsa en clau pròpia, en funció de la informació que interessa als lectors. Això no és cap manipulació, sinó un recurs que usen molts professionals per encaixar les informacions al seu públic objectiu. En el cas que ens ocupa, pròximament es publicarà a la pàgina de Solidaritat i Cooperació el contingut principal de l’esmentada roda de premsa, que és el lloc adient. [El Punt·14·09·2003]

El lector escriu: Escoles d’adults

Lamento que la notícia publicada el dia 9 de setembre sota el titular «Les escoles d’adults de Salt i Girona reclamen un pla nacional per ensenyar català als immigrants» no concordi amb el que es va exposar a la roda de premsa, en la qual es presentava un manifest a favor de l’eradicació dels analfabetismes amb motiu del dia 8 de setembre, Diada Internacional de l’Alfabetització, i la creació de la Plataforma 2004: Palacagüina Territori Lliure d’Analfabetisme. Aquesta plataforma té com a objectiu donar a conèixer la campanya d’alfabetització que s’està portant a terme al municipi de Palacagüina, agermanat amb Arbúcies. Del que la periodista en fa el titular i la major part del contingut de la notícia va sorgir d’una pregunta a l’acabament de la roda de premsa i tal com s’expressa i la seva extensió sembla que vol fer servir les dues escoles per criticar l’administració. [El Punt·16·09·2003]
Dolores Magret, directora de l’Escola d’Adults de Girona

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada