/L'Hereu
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dilluns, 06 abril de 2020 | 3a Època | Edició núm. 14.309 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Don Jacinto Castañé Amer era militar retirat i mutilat de guerra... IL·LUSTRACIÓ: QUIM CURBETDon Jacinto Castañé Amer era militar retirat i mutilat de guerra... IL·LUSTRACIÓ: QUIM CURBET
: : L'Hereu > Vaig ser jo! (2003-2004) | 29·03·2004

39 :: Capitán Amer

Quim Curbet |

A primera hora de la tarda –quan vam entrar a classe– el sol ja s’havia amagat darrere d’uns núvols foscos, inquietants, que bombollejaven a l’altre costat dels vidres amb una espessa i estranya consistència. Les nostres figures viscoses, embolicades amb les bates reglamentàries, es dibuixaven sense remei contra la nuesa de la paret grisa, amb una matemàtica tenebra.

A mesura que anaven passant els minuts, el silenci s’anava convertint en una realitat palpable. Fins i tot el senyor Sabaté, que corregia els dibuixos, semblava que ho feia sense ànim de molestar. Però una remor llunyana de cops i de crits, que provenia amb tota probabilitat de la classe del costat, anava pujant de to gradualment. Era la veu inconfusible del Capitán Amer, el professor de matemàtiques, que a primera hora de la tarda impartia classe als de tercer i després als de segon, o sigui a nosaltres. El desastre era imminent.

De mica en mica el nerviosisme anava aflorant, els llapis queien a terra i les mans buscaven un lloc per amagar-se, com si fossin animals temorosos, després d’haver flairat un fatal depredador. Fins i tot els fluorescents van començar a xerricar d’angúnia i a omplir –intermitentment– d’una llum verdosa tota l’estança. Ni en Sabaté Llagosta gosava dir paraula, els pèls erectes del seu bigoti només esperaven una indicació precisa del rellotge per sortir fugint.

Don Jacinto Castañé Amer era militar retirat i mutilat de guerra, lluïa orgullosament una insígnia més aviat descolorida, d’origen dubtós, que sorgia com una taca del trau de la seva solapa. Havia perdut el contingut d’una de les seves mànigues en la batalla de Biruega, lluitant amb honor –segons ens explicava– en aquella gloriosa guerra d’Espanya contra els bolxevics. Nosaltres pensàvem que si el seu segon cognom no hagués perdut també tres lletres, que la bala es devia haver emportat juntament amb el seu braç, hagués pogut ser el Capitán Amèrica.

Però pel meu gust, el Capitán era un bon professor de matemàtiques, perquè de matemàtiques en el fons ens en parlava poc, el seu tema preferit era l’artilleria de campanya, els obusos i les paràboles de tir. Al final de la lliçó tot feia pudor de cordita i nosaltres érem feliços tres setmanes seguides. Però quan arribava l’hora de rendir comptes –a final de mes–, els nostres coneixements sobre percussors i obusos perforants no concordaven gaire amb les exigències educatives del centre. Arribats a aquell punt el Capitán es posava nerviós i exhibia la seva pitjor cara casernària, energumènica. Si ens hagués pogut arrestar, ho hauria fet.

Quan arribava aquesta hora em sentia tal com m’hauria pogut sentir al fons d’un calabós. Ara a vegades quan penso en aquells dies grisos del col·legi, em sento lluny, molt lluny de la meva vida anterior, com si hagués recorregut milions de quilòmetres per deixar definitivament aquells records enrere, i quan m’imagino el passat, penso que és només un país estranger on, entre somnis esvaïts, el Capitán Amer encara imparteix classes de matemàtiques.

Quim Curbet és fill del
CCG Edicions

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada