/Paulo Freire
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
dilluns, 27 març de 2023 | 3a Època | Edició núm. 15.394 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Una imatge, amb Salvador Sunyer entre altres, del dia de la presentació del llibre Escola d'adults de Salt. 30 anys al servei del poble. Salt, 1976-2006Una imatge, amb Salvador Sunyer entre altres, del dia de la presentació del llibre Escola d'adults de Salt. 30 anys al servei del poble. Salt, 1976-2006
: : Paulo Freire > Opinió | 12·12·2006

30è ANIV. DE L’ESCOLA D’ADULTS DE SALT
Escala d’adults de Salt: 30 esglaons i amunt

Manel Mesquita |

Fàcil. Serveixen per passar d’un nivell a un altre mitjançant la descomposició de la distància vertical en esglaons adaptats a la mida d’una passa d’adult. Per això, les persones més sensibles (que n’hi ha, en dono fe!) van construir les escales d’adults. Poden ser de cargol (que no vol dir que siguin lentes, però sí alambinades), mecàniques (que no vol dir que siguin més ràpides, però sí més comercials) o de mà* (les que poden ser descrites i escrites). De fusta artesanal o de marbre luxós. Per pujar o per baixar, depenent del que decideixin i permetin els ocupes del replà superior. El més habitual és que les escales d’adults facilitin la feina per a ambdós tipus de desplaçaments, perquè utilitzant-les s’aprèn que allò que importa -també- és el camí i la consciència de fer-lo.

La necessitat d’anar més amunt va fer que els adults, acompanyats de les escales, fessin un gran salt col·lectiu per a la humanitat (fins a arribar, si convé, a la lluna) i per als seus pobles en particular. Superar els desnivells que semblaven inexpugnables és la gran aportació de les escales d’adults. Ara que ja ningú no dubta de la importància d’aquesta eina per al desenvolupament personal, l’alliberament que representa desplaçar-se sense més preocupació que saber discernir quin ha de ser el trajecte i quina la companyia a triar, és el que commemoren a Salt. El prestigi de l’escala d’adults és sabut que no agrada a tothom igual. El valor de pujar aprenent és el que resulta molest als que, trepant o per naixement, han menystingut les escales que s’han anat construint esglaó a esglaó… i 30 comencen a ser massa. Mireu què hi ha al final dels 90 esglaons de l’escala de la catedral: una catedral de pagament i res més. Aquí situats, una pregunta assalta l’observador format en escales d’adults: què podríem trobar al final d’un trajecte fet d’un centenar esglaons, com els 30 que cal conservar, a Salt? Fa por, oi? Els que viuen instal·lats (còmodament, amb ascensors intel·ligents i amb una altra escala de valors) al capdamunt de tot tremolen, amb tota la raó, de l’ús generalitzat d’escales com les de Salt. Aquest és, i no altre, el motiu pel qual les de l’inici del segle no poden ja ser de pujada, fora de tot discurs racional. Que el bosc no ens impedeixi de veure-ho i explicar-ho.

*A la pel·lícula En construcción, de José Luis Guerín, ambientada al barri del Raval de Barcelona, trobem una seqüència magnífica: l’encarregat de l’obra ensenya al seu fill com construir una escala senzilla de fusta que li permetrà treballar amb seguretat i salvar els desnivells de la construcció. A mà i amb afecte.

Manel Mesquita és veí de la, periodista adult i director-gerent de Ràdio Salt (1984-1989)

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)