/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
diumenge, 15 desembre de 2019 | 3a Època | Edició núm. 14.196 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

El passat divendres -23 de nov.- Isidre Pallàs va presentar les seves cròniques palestines i les fotos que les il·lustren a l'Ateneu 24 de Juny de Girona. Palestina, viatge al país de l'apartheid va ser el títol de la trobada, on Pallàs va anar desgranant quina és la situació d'apartheid que viuen diàriament els palestins a la seva terra FOTO: DAVID JULIÀEl passat divendres -23 de nov.- Isidre Pallàs va presentar les seves cròniques palestines i les fotos que les il·lustren a l'Ateneu 24 de Juny de Girona. Palestina, viatge al país de l'apartheid va ser el títol de la trobada, on Pallàs va anar desgranant quina és la situació d'apartheid que viuen diàriament els palestins a la seva terra FOTO: DAVID JULIÀ
: : Opinió > El Dimoni a Palestina: «Un viatge al país de l'apartheid» :: Isidre Pallàs | 26·11·2007

17 :: Els màrtirs de Jenin

Isidre Pallàs |

Hem vingut a Jenin, la ciutat palestina que esta més al nord dels territoris ocupats. Jenin, la ciutat que a l’abril de 2002 va protagonitzar un dels episodis més heroics de la resistència palestina des que va començar la intifada d’Al-Aqsa.

Durant dos anys havien sortit de la ciutat, setmana darrera setmana, joves carregats de bombes adossades al cos. Estaven disposats a morir, res estrany en un país on gairebé totes les famílies compten amb morts en la lluita contra l’ocupació israeliana. Però ara ja no volien morir pels trets dels soldats mentre ells els hi tiraven pedres. No, ara volien morir matant. I es feien volar en cafès, en mercats, en les cues de les parades o a dintre dels autobusos als carrers d’Israel. Tot i més no era prou, ara volien guanyar!

L’exèrcit va respondre amb els assassinats selectius. Matant els líders volien decapitar la resistència. No els va, però, donar resultat, els suïcides seguien actuant.

Varen començar derruint cases… FOTO: ISIDRE PALLÀS

Israel va decidir atacar la base del problema, el camp de refugiats de Jenin. Pensaven que seria un passeig militar, com qui construeix un transvasament, quan varen arribar amb els tancs i els soldats. Varen començar derruint cases i disparant míssils, però a cada cantonada es trobaven amb joves que els responien a trets. La batalla va anar casa per casa. Cada casa que resistia acabava entre runes. La gent no sortia al carrer, no podia. Els nens tancats a casa no veien les explosions que feien tremolar els edificis.

Arribava la nit. L’exèrcit va impedir que entressin periodistes. Va prohibir el pas d’ambulàncies i metges. No va deixar entrar als observadors de les Nacions Unides.

El setge va durar tres setmanes

Les dones, arriscant la seva vida, deixaven entre les runes, vora les cantonades, aigua, pa, medicaments, galetes, amb l’esperança que els combatents les trobessin i poguessin menjar. Els milicians s’amagaven, es reunien, s’organitzaven i tornaven a atacar. Molts d’ells varen morir i tot el centre del camp de refugiats va quedar destruït.

Des de llavors cada setmana, durant aquest cinc anys, l’exèrcit entra a la ciutat, hi ha detencions i combats.

Hem arribat a l’escenari de la batalla. Però sobre les runes han reconstruït les cases. Algunes tenen a la façana impactes de bala. Les cases noves, però, estan pintades totes en colors de salmó. Es perquè es reconeguin. Per no oblidar els combatents ja morts.

Hi ha una casa en un racó del camp que encara està en ruïnes. Era de dos germans. L’exèrcit va parar-los una emboscada i els varen cosir a trets. Després disparant amb els tancs van volar-los la casa. La família no la vol reconstruir. Al costat de la casa, amb més de setanta impactes de bala, hi ha el cotxe on van morir els germans. Un monument als màrtirs, combatents de Jenin.

:: VEURE LA CRÒNICA SEGÜENT
> 18 :: «Iallah Ramallah»

:: VEURE LA CRÒNICA ANTERIOR
> 16 :: La presó de Tubas, un lloc per a la pau

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)