/Opinió
Santa Eugènia · Sant Narcís · Can Gibert del Pla · la Rodona · Güell-Devesa · Mas Masó · Hortes i ribes
diumenge, 15 desembre de 2019 | 3a Època | Edició núm. 14.196 | Pla de Ter (Gironès)

Els mil i pico

: : Els mil i pico París rep els alumnes de 2n de Batxillerat de l'INS Santa Eugènia: una experiència única Fa uns dies, els alumnes de 2n de Batxillerat de l'Institut Santa Eugènia, ara ja graduats, vam fer l'esperat viatge de final de curs 2017-2018 i vam visitar París. Des d'un inici vam sortir de Girona amb il·lusió, emoció i nervis. Després d'un llarg viatge en avió i autobús vam arribar a l'hotel, on ens…

ElDimoniFotos

ElDimoniTV

Sies.tv

Avui hi ha 6.000 cases il·legals, construïdes sense els permisos impossibles d'aconseguir FOTO: JON CAZENAVEAvui hi ha 6.000 cases il·legals, construïdes sense els permisos impossibles d'aconseguir FOTO: JON CAZENAVE
: : Opinió > El Dimoni a Palestina: «Un viatge al país de l'apartheid» :: Isidre Pallàs | 12·07·2007

04 :: El cinturó de colònies de Jerusalem

Isidre Pallàs |

Encercla Jerusalem un cinturó de barris de nova construcció. Els turons que envolten la ciutat en un radi de 30 km són capolats un darrere l’altre per construir-hi cases, blocs de pisos, piscines, hotels i apartaments. Les terres on s’aixequen drets aquest edificis eren, la majoria, propietat de palestins. Moltes vegades els expropien sense pagar-los indemnitzacions, perquè no tenen papers de propietat, perquè el cap de família és fora o a la presó, o sense més explicacions, perquè l’ajuntament de la ciutat els necessita per construir llars per als pobres colons d’Israel.

Els palestins tenen una taxa de natalitat de 4,6 fills per dona i, com a conseqüència d’això, un creixement de la població molt elevat. Les famílies creixen de pressa. L’ajuntament de Jerusalem i el govern d’Israel estan molt preocupats per la millor arma dels palestins: la bomba demogràfica. En pocs anys passaran de ser el 32% dels habitants del gran Jerusalem a ser el 50%… i podrien votar un alcalde palestí! Per evitar això les autoritats apliquen polítiques demogràfiques contra la població palestina.

El mur de l’apartheid

La primera, i més important, és la construcció del mur de l’apartheid al voltant de Jerusalem, que ja està acabat i que ha deixat fora de la ciutat gran part dels seus antics habitants i la majoria dels pobles de la seva àrea d’influència. La segona és que per la Llei de l’absència qualsevol palestí de Jerusalem que vagi a treballar a una altra ciutat perd, i no pot recuperar, la ciutadania jerosolimitana. La tercera és que l’ajuntament no dóna permisos per construir cases als palestins. I no és que per llei no puguin fer-ho, sinó que els posen molts impediments. Sol·licitar un permís d’obres costa 24.000 € i la sol·licitud és valida per a un període d’un any. Si en aquest període l’ajuntament, per la causa que sigui, no ha concedit el permís es perd la fiança dipositada, un grapat de calés. I els motius són d’allò més variat, per exemple, que l’ajuntament demani uns papers que ha de donar el mateix ajuntament o uns altres que sap que no es poden aconseguir, per així poder denegar els permisos. Franz Kafka era jueu. Per tant, als palestins, no els queda res més a fer que construir sense permís. Quan ho fan, l’ajuntament els posa una denúncia prèvia a l’enderrocament. Tot molt legal, tot molt democràtic.

Avui hi ha 6.000 cases il·legals, construïdes sense els permisos impossibles d’aconseguir, pendents de ser derruïdes d’un dia a l’altre. Seran 50.000 persones més sense casa en una ciutat que ja té 30.000 sense sostre. En Shamir, un jueu que està en una associació contra l’enrunament de cases, va desgranant aquest rosari de xifres, mentre el taxista condueix com si fos un conductor de ral·lis, per carreteres de revolts on segur que en Sainz se la cardava. Arribem, però, sense problemes a un indret on la seva ONG ha construït una casa per a una família a qui l’ajuntament havia tirat a terra la casa on feia deu anys que vivien.

Vaig amb el grup de bascos que vaig conèixer a l’Hotel Hebron. La Nekane, l’Enara, la Idoia, la Itziar i la Irati són la part yin del grup. El Patxi, l’Unai, l’Inyaki, el Josu i l’Aitor conformen la part yang. Han vingut a Palestina per conèixer de prop, de primera mà, la realitat als territoris ocupats per Israel el 1948 i el 1967. Tenen entre 26 i 48 anys.

Han vingut amb el Komite Internazionalistak, una organització que va néixer l’any 1982 al caliu de la revolució sandinista, i que des de llavors ha portat brigadistes a Nicaragua, el Brasil, Veneçuela, Colòmbia, Mèxic, Cuba i Palestina. Estic, doncs, amb la Brigada Palestina dels internacionalistes bascos. No estan adscrits a cap partit, això m’agrada. No participen en accions de solidaritat, el seu objectiu és assabentar-se del que passa per escampar-ho arreu, a través de xerrades i escrits.

:: VEURE LA CRÒNICA SEGÜENT
> 05 :: Sota el núvol de pols

:: VEURE LA CRÒNICA ANTERIOR
> 03 :: La porta d’Herodes i la «Llei de l’absència»

0
Tinc més informació
Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

El Dimoni de Santa Eugènia de Ter (Gironès)
Carrer de l'inventor i polític Narcís Monturiol i Estarriol, 2
La Rodona de Santa Eugènia de Ter · CP 17005 Gi
Disseny i programació web 2.0: iglésiesassociats
Col·laboració programació web 1.0: botigues.cat
Disseny i programació web 1.0: jllorens.net
eldimonidesantaeugeniadeter@eldimoni.com

Consulta

les primeres edicions impreses i digitals

Coneix la història
d'El Dimoni des de 1981

Publicitat recomanada

Membre núm. 66 (2003)

Membre adherit (2003)

Premi Fòrum e-Tech al millor web corporatiu
de les comarques gironines atorgat per l'AENTEG (2005)

Finalista Premis Carles Rahola
de comunicació local digital (2011)


Nominació al Premi
a la Normalització
Lingüística i Cultural de l'ADAC (2014)